فهرست مطالب

نشریه پژوهش در پزشکی
سال بیست و پنجم شماره 3 (پیاپی 99، پاییز 1380)

  • تاریخ انتشار: 1380/07/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • گزارش نخستین مورد کندرودیستروفی میوتونیبیمارستان لقمان حکیم
    احمد بهواد، مرتضی لسانی، حمید گلکاری، آذر فلاح صفحه 11

    این سندرم که شناخت آن از توصیفش آسانتر می باشد، نوعی بیماری مادرزادی است که به وسیله میوتونی بهمراه کندرودیستروفی و دیسپلازی اپی فیزی مشخص می شود. مبتلایان قد و گردنی کوتاه و وپکتوس کاریناتوم نشان می دهند. تغییر شکل صورت بسیار چشمگیر بوده، همراه با کوچک شدن فک تحتانی، تنگ شدن فاصله بین دو پلک، پایین قرار گرفتن گوشها، ناهنجاری های دندانی و مژه های دو ردیفه است. عضلات تا حدودی سفت شده اند. انقباضهای مفصلی به ویژه در آرنج دیده می شود. انقباض شبیه میوتونی صورت، به شکل فرورفتگی گونه ها و بلفارواسپاسم دیده می شود. لبها به طرف عقب جمع شده اند. راه رفتن بیماران تاحدودی سخت و دشوار است. در الکترومیوگرافی ویژگی هایی دیده می شود که آنرا از میوتونی مادرزادی متمایز می سازد. اختلالات سیستم ایمنی به اثبات نرسیده و علت بیماری روشن نیست. تدابیر دارویی بهبود چندانی در وضع بیماران ایجاد نمی کنند.

    کلیدواژگان: میوتونی، کندرودیستروفی، اطفال
  • گزارش یک مورد نادر سندرم کوید
    هما ضرابی، سید محمد رسول خلخالی صفحه 12

    سندرم کوید (couvades) پدیده ای است که پدر منتظر فرزند در دوره حاملگی و بعد از زایمان همسرش، به صورت شکایت جسمی روانشناختی تجربه می کند. در موارد نادر این سندرم به ابعاد پسیکوتیک می رسد. در این گزارش، بیماری را معرفی کرده ایم که متعاقب بستری شدن همسرش در بیمارستان برای بدنیا آوردن فرزند، دچار افسردگی شدید یا علائم پسیکوتیک گردید. محتوی هزیانها به تولد فرزند و حاملی همسر مربوط می شد. تشخیص ما با توجه به بروز یک سندرم افسردگی با نمای پسیکوتیک در ارتباط با حاملگی همسر، سندرم کوید با نمای پسیکوتیک (Psychotic Couvade syndrome) بود. علت گزارش ما وقوع بسیار نادر آن است. بیمار بعد از بستری شدن در بیمارستان، تحت درمان با هالوپریدول و آمی تریپ تیلین قرار گرفت و بعد از بهبودی مرخص شد. هرچند بروز چنین سندرمی با شکل ویژه آن بسیار نادر است ولی توجه بیشتر به بهداشت روانی خانواده، با تمرکز بر روی تک تک اعضای آن در طی حاملگی و دوره بعد از زایمان را گوشزد می کند.

    کلیدواژگان: سندرم کوید، بهداشت روانی
  • فرشاد اخوتیان، سیدمهدی حسینی خامنه، گیتی ترکمان، علیرضا سرمدی صفحه 127
    سابقه و هدف

    ضایعات و معلولیتهای نخاعی از جمله معضلات جامعه بشری است. در کشور ما به دلیل وجود جانبازان جنگی، این موضوع اهمیت صد چندان پیدا می کند.

    مواد و روش ها

    بعد از تکمیل پرسشنامه و آموزشهای لازم، معلولین پاراپلژیک با سرعت دلخواه (Preferred Speed) بر روی مسیری به شکل هشت انگلیسی به مدت 5 دقیقه راه می رفتند و ضربان قلب، فشار خون و RPE اندازه گیری شد. آزمایشات در سه مرحله انجام می شد و در هر آزمایش فرد با یک نوع عصا راه می رفت. سه نوع عصای مورد مطالعه عبارت بودند از عصای زیربغلی، آرنجی و واکر که به طور تصادفی مورد آزمایش قرار می گرفتند. برای بررسی انرژی مصرفی راه رفتن در معلولین پاراپلژیک، از دو شاخص جدید نرخ انرژی (PCL) و RPE استفاده شد.

    یافته ها

    در این مطالعه، ده معلول پاراپلژیک مورد آزمایش قرار گرفتند. (متوسط سن 99/434 سال، قد 167 سانتیمتر و وزن 6/64 کیلوگرم) همگی دچار ضایعه کمری بودند و متوسط ایجاد ضایعه 3/38/3 سال بود. تحقیقات ما نشان داد که متوسط نرخ انرژی (PCI) برای عصای زیربغلی، عصای آرنجی و واکر به ترتیب عبارت بود از 94/1، 58/1 و 65/1 ضربه در دقیقه، متوسط سرعت راه رفتن بیماران با عصای آرنجی بیشترین بود. در مورد RPE نتایج نشان داد، در مواردی که توان تعادلی فرد کم است، واکر ترجیح داده می شود ولی بیمارانی که از تعادل مناسب برخوردار هستند، عصای آرنجی را ترجیح می دهند. PCI به دست آمده در این مطالعه برای گروه دارای ضایعات نخاعی کامل کمتر از افرادی است که ضایعات ناقص دارند، سایر مطالعات نیز این مطالب را تایید می کنند. همچنین در تحقیق حاضر، سرعت افراد دارای ضایعات کامل، 4/1 برابر افراد دارای ضایعات ناقص می باشد.

    نتیجه گیری و توصیه ها:

     استفاده از عصا و تمرین راه رفتن، سطح آمادگی قلبی- عروقی را برای این کار بالا می برد و باعث کاهش میزان PCI می شود. این مهم اهمییت توجه بیشتر به استفاده از وسایل کمک حرکتی را در مراکز توانبخشی نشان می دهد.

    کلیدواژگان: نرخ انرژی (PCI)، دریافت فرد از شدت ورزش (RPE)، پاراپلژیک، انرژی مصرفی، ضربان قلب
  • علی اکبر زینالو، محمد اسدپور پیرانفر صفحه 137
    سابقه و هدف

    هدف از اجرای این پروژه تحقیقی، تعیین میزان شیوع بیماری روماتیسم قلبی (Rf/RHD) در گروه سنی 20-6 سال در ایران با توجه به شرایط اپیدمیولوژیک و اقلیمی و مقایسه آن با کشورهای دیگر می باشد. پیشگیری اولیه و ثانویه روماتیسم مفصلی و قلبی می تواند یک روش ساده، مطمئن و کم هزینه در کاهش انسیدانس تب روماتیسمی و یا عود کاردیت روماتیسمی باشد. تب روماتیسمی و کاردیت روماتیسمال شایعترین علت بیماری های اکتسابی قلب در کودکان و نوجوانان کشورهای در حال توسعه و حتی جهان می باشد. همچنین روماتیسم قلبی (RHD) عارضه دیررس و جدی تب حاد روماتیسمی و یکی از علل اصلی مرگ و میر و معلولیت در بین جوانان و بالغین می باشد.

    مواد و روش ها

    با توجه به اینکه میزان شیوع RHD در جامعه ایران (گروه زیر 20 سال) دقیقا مشخص نیست این مطالعه توصیفی- مقطعی بر روی 320.000 دانش آموز 20-6 ساله بین سالهای 72-1370 در استان زنجان انجام شد.

    یافته ها

    در بین افراد مورد مطالعه نسبت جنسی مذکر به مونث، 3 به 2 و میانگین سنی آنها 611 سال بود. درجه شیوع بیماری روماتیسم قلبی 36/0 در هر هزار نفر بود که در مقایسه با آمار سایر نقاط جهان و مطالعات داخل کشور متفاوت است.

    نتیجه گیری و توصیه ها: 

    شاید پایین بودن آمار بدست آمده به دلیل پوشش مناسب مراقبت های بهداشتی اولیه در مناطق فوق باشد و یا اینکه عوارض قلبی در ایران در سنین بالاتر پدیدار می گردند. علاوه بر این افراد لازم التعلیم در مقطع راهنمایی و دبیرستان در این مناطق به طور قابل توجه کاهش یافته ودر نتیجه در این طرح مورد مطالعه قرار نگرفته اند.

    کلیدواژگان: کاردیت روماتیسمال، میزان شیوع، دانش آموز، تب روماتیسمی، پیشگیری
  • علیرضا سالک مقدم، سیدکامران عربشاهی، آذردخت یاسمی، دکترسیامک طباطبایی صفحه 143
    سابقه وهدف

    تشخیص زودرس عفونت های سیستمیک قارچی ودرمیان آنها اسپرژیلوزیس، یک مشکل عمده در بیماران، بخصوص مبتلایان به بدخیمی ها، سل ریوی، آسم و بیماری انسدادی مزمن ریه می باشد. در این مطالعه از میان بیماری های زمینه ای برای عفونت آسپرژیلوزیس می توانند خطر آفرین باشند.

    مواد و روش ها

    در این بررسی با استفاده از روش هماگلوتیناسیون غیرمستقیم، تیتراسیون آنتی بادی بر ضد آسپرژیلوس فومیگاتوس انجام شده است. برای تشکیل آگلوتیناسیون از گلبولهای قرمز گوسفند که از آنتی آسپرژیلوس فومیگاتوس پوشانده شده بود (موجود در کیت) استفاده شده و در رقت های 10/1 تا 1280/1 آگلوتیناسیون در بیماران و افراد شاهد جستجو و ثبت گردید. بیماران شامل 32 نفر مبتلا به سل ریوی تحت درمان و 26 نفر مبتلا به بیماری انسدادی مزمن ریه بستری در بیمارستان بودند که برای هر بیمار یک مورد شاهد مناسب در نظر گرفته شد. سرم های جمع آوری شده در فریزر نگهداری و در روز آزمایش همگی یکجا مورد تیتراسیون قرار گرفتند.

    یافته ها

    در بیماران مبتلا به سل ریوی 34% تیتر 1/1 ، 5/15% تیتر 10/1، 22% تیتر 20/1، 9% تیتر 40/1، 9% تیتر 80/1، 9% تیتر 160/1داشتند. از افراد شاهد مربوط به این گروه یک نفر تیتر 20/1 داشت. در گروه مبتلا به بیماری انسدادی مزمن ریه 5/38% تیتر 1/1، 27% تیتر 10/1، 4% تیتر 20/1، 19% تیتر 40/1، 7% تیتر 80/1 و 4% تیتر 160/1 داشتند. در این گروه نیز یک نفر از افراد شاهد تیتر 20/1 داشت. تیترهای 20/1 مربوط به دو نفر شاهد مذکور از جهت وجود آسپرژیلوزیس احتمالی قبلی پیگیری شد و این افراد تحت بررسی بیشتر قرار گرفتند. مطابق توصیه سازندگان کیت و با استفاده از بررسی Cut off point تیتر 20/1 به عنوان مثبت در نظر گرفته شد و بر این اساس 50% از مبتلایان به سل ریوی و 34% از مبتلایان به بیماری انسدادی مزمن ریه، مثبت ارزیابی شدند.

    نتیجه گیری و توصیه ها:

     با استفاده از نتایج بدست آمده، ضعف اکتسابی سیستم ایمنی در توجیه تیترهای مثبت در سل ریوی مورد بحث قرار گرفته است و روش هماگلوتیناسیون غیرمستقیم نیز به علت سهلوت و ارزانی نسبی برای انجام مطالعات اپیدمیولوژیک پیشنهاد شده است

    کلیدواژگان: ایمنی هومورال، آسپرژیلوس فومیگاتوس، سل، COPD
  • محمدحسین سلطان زاده صفحه 149
    سابقه و هدف

    آندوکاردیت باکتریال یک بیماری مرموز و خطرناک در کودکی است. علیرغم درمان آنتی بیوتیکی 25-20 درصد و در موارد شدید حتی 60-50 درصد مرگ و میر گزارش شده است. به منظور بررسی وضعیت و عوامل مساعد کننده و ایجاد کننده، همچنین بررسی تظاهرات بالینی و آزمایشگاهی و روش تشخیص در کودکان، تحقیقی در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی صورت پذیرفت.

    مواد و روش ها

    تحقیق بر اساس مطالعه داده های موجود بر روی 40 بیمار زیر 14 سال که با تشخیص آندوکاردیت باکتریال طی سالهای 74-1369 در 5 مرکز دانشگاهی بستری شده بودند، صورت گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشانداد 60% کودکان دختر بودند. بیماری های مادرزادی قلبی با شیوع 60% بیشترین عامل مساعد کننده بود و بیش از همه VSD با شیوع 6/66% جلب توجه می نمود. کشت خون تنها در 5/27% موارد مثبت بود که شایعترین میکروارگانیسم ها استافیلوکوک اورئوس (5/36%) و استرپتوکوک ویریدانس (2/27%) بودند. سرعت سیمانتاسیون بالای 20 در 5/77%، لکوسیتوز بیش از 10 هزار در 5/67% و CRP مثبت در 55% موارد دیده شد. تب (5/97%) و سوفل قلبی (5/87%) بیشترین تظاهرات بالینی بودند.

    نتیجه گیری و توصیه ها: 

    با توجه به شیوع بالای بیماری مادرزادی قلبی که زمینه ساز بروز آندوکاردیت عفونی می باشد توجه و پیشگیری های لازم به منظور کنترل و کاهش این بیماری توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آندوکاردیت، بیماریهای مادرزادی قلبی، روماتیسم قلبی، استرپتوکوک ویریدانس
  • نفیسه سعادتی، فریدون عزیزی صفحه 153

    مطالعه آینده نگر”قند و لیپید تهران“اولین مطالعه بزرگ اپیدمیولوژیک کشور با هدف شناخت علل بیماری های قلبی عروقی در جامعه شهر تهران است. این طرح که جمعیت قابل توجهی از جامعه شهری تهران را مورد بررسی قرار داده است. ابتدا با شناخت جامعه، کار را شروع کرده و در حال حاضر ادامه می دهد و همچون دیگر مطالعات آینده نگر جهان، چگونگی ارتباط با جامعه را مدنظر اساسی قرار داده است. آشنا ساختن جامعه با اهداف طرح و تشویق آنان به مشارکت در این مطالعه از مقوله های مهم و تعیین کننده در اجرای کار بوده که همواره با دقت و حساسیت ویژه ای مدنظر قرار گرفته است. این مهم به عهده تیم ارتباطات اجتماعی واگذار شد که متشکل از مددکاران اجتماعی با همکاری رابطین بهداشت شبکه خدمات رسانی بهداشتی منطقه شرق بوده است. اهداف بخش ارتباطات اجتماعی با مراجعه مستقیم و چهره به چهره جامعه مورد بررسی به مرحله اجرا درآمده و در طی کمتر از دو سال حدود 17 هزار نفر از جمعیت شهری منطقه 13 تهران را تحت پوشش قرار داده است. با وجود پیش بینی های بنیادین شیوه ارتباط با جامعه و شناخت نقاط قدرت و ضعف سازمان های بهداشتی- درمانی موجود و به کارگیری تجربیات قبلی، بدیهی بود که تیم همواره با موضوعات کوچک پیش بینی نشده ای مواجه می شد. ولی شناخت مشکلات و تمهیدات لازم به منظور رفع آن، تجربیات ارزنده ای به دست می داد که راهنمای ما در مراحل بعدی کار بود و ما را در اجرای صحیح تر اهداف طرح یاری می داد. در این تجربه از نیروهای داوطلب”رابطین بهداشت“و همکاری های سه مرکز بهداشتی- درمانی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی استفاده شد. زدودن ذهنیت و گرایش های منفی نسبت به خدمات بهداشتی- درمانی دولتی، صرف وقت کافی برای توجیه و اجرای طرح، ارتباط مستمر یا خانوارها و اتخاذ تمهیداتی برای هماهنگی با باورهای فرهنگی، بررسی پدیده عدم استقبال و پیدا کردن راه حلهای مناسب از جمله اقدامات عمده گروه بود

    کلیدواژگان: ارتباطات اجتماعی، اپیدمیولوژی
  • نورمحمد شاه محمدی، اکبر نوری صفحه 163
    سابقه و هدف

    بلوک کامل قلبی در کودکان یک فوریت پزشکی است. بررسی انواع بلوک، توجه به بیماری قلبی مادرزادی همراه، علامت بارز بالینی، مرگ و میر، پیگیری و درمان آن می تواند در این زمینه راه گشا باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه گذشته نگر، 54 مورد بلوک کامل قلبی در کودکان در دو مقطع زمانی (78-1370 و 61-1358) در بیمارستان قلب شهید رجایی بررسی شد. اطلاعات به روش تکمیل پرسشنامه با مراجعه به پرونده بیماران جمع آوری و نتایج آن با آمار توصیفی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج بدست آمده نشان داد که بلوک کامل قلبی مادرزادی در 63 درصد، بلوک کامل قلبی اکتسابی پس از جراحی قلب باز در 26 درصد و بلوک کامل قلبی اکتسابی غیرجراحی در 11 درصد موارد بوده است. همچنین مشخص شد که بلوک قلبی اکتسابی پس از جراحی در 100 درصد موارد و بلوک قلبی مادرزادی در 25 درصد موارد با بیماری قلبی مادرزادی همراه بوده است. بیشترین علامت بالینی در بلوک قلبی مادرزادی غش (Syncope) و در نوع اکتسابی پس از جراحی قلب، یافته های الکتروکاردیوگرام بوده است. یافته های این پژوهش نشان داد که از 70 درصد بیمارانی که تحت پیگیری منظم قرار داشتند حدود 13 درصد مبتلا به اختلال عمل پیس میکر بودند و در 13 درصد نیز مرگ اتفاق افتاده است.

    نتیجه گیری و توصیه ها:

     از آنجایی که بلوک قلبی کودکان یک اورژانس پزشکی است و بیشترین موارد مرگ در نوزادان مبتلا به بلوک قلبی رخ داده است، توجه به مراقبت بیشتر از نوزادان مبتلا و اقدام سریع جهت گذاشتن پیس میکر برای آنها یک امر ضروری است

    کلیدواژگان: بلوک کامل قلبی، بیماریهای مادرزادی، کودکان
  • فریدون عزیزی، آرش اعتمادی، فربد رئیس زاده، فرشید علاء الدینی صفحه 167
    سابقه و هدف

    سردبیران نشریات پزشکی نقش بسیار مهمی در بهینه کردن وضع انتشار مقالات دارند. این مطالعات دیدگاه های سردبیران نشریات علوم پزشکی ایران و آگاهیشان را در مورد استانداردهای انتشار مقالات پزشکی بررسی می کند.

    مواد و روش ها

    51 سردبیراز نشریات مصوب کمیسیون نشریات وزارت بهداشت دعوت شدند که تعداد 27 نفر در مطالعه شرکت کردند. پرسشنامه ای خود ایفا بر اساس سرفصلهای بیانیه ونکوور توزیع شد که شامل 28 سوال در 9 گروه موضوعی بود. این گروه ها عبارت بودند از: داوری، تعارض منافع، معیارهای نویسندگی، ساختگی بودن اطلاعات، انتشار مجدد، وسایل ارتباط جمعی، آگهی، اختلاف اعضای گروه تحقیقاتی و اینترنت، آگاهی سردبیران از بیانیه ونکوور با یک روش امتیازدهی (حداکثر 44 و حداقل 46- امتیاز) امتیازدهی شد.

    یافته ها

    23 نفر از شرکت: نندگان سردبیر و 4 نفر مدیر داخلی بودند. 25 نفر مرد بودند و متوسط سن شرکت کنندگان 7/8±3/47 سال بود. بیش از نیمی از شرکت کنندگان مدرک PhD داشتند. تمام مجلات از سیستم داوری استفاده کرده، اغلب 3 یا 2 داور داشتند. 6/92% مجلات نظر اکثریت داوران را معیار قبولی مقاله قرار می دادند و 52% گاهی یا همیشه از داوران متخصص آمار استفاده می کردند. اکثر سردبیران معتقد بودند نوشتن متن اولیه مقاله و طراحی مطالعه، معیارهای نویسندگی هستند و بسیاری از آنها همین دو معیار را جزء بیانیه ونکوور می دانستند. 7 مجله (9/25%) هیچ آگهی تبلیغاتی چاپ نمی کردند. در میان سایر مجلات مقبولترین سیاست رد آگهی مربوط به محصولات مضر برای سلامتی (85%) بود. از 27 مجله، 12 مجله مستقلا (7 مورد) یا با واسطه در اینترنت عرضه می شوند. و 5/81% سردبیران وجود یک سایت اینترنتی را برای مجله مفید می دانستند. در امتیازدهی آگاهی سردبیران، متوسط امتیازها 5/7±5/6 بود. 3/33% صفر امتیاز، 4/44% امتیاز متوسط و 22% امتیاز خوب کسب کردند و هیچ فردی امتیاز منفی کسب نکرد.

    نتیجه گیری و توصیه ها: 

    نتایج مطالعه نشان می دهد فرایند داوری مورد توجه تمام سردبیران مورد مطالعه است. با این حال به نظر می رسد سیاستهای مجلات در این مورد کاملا روشن نباشد. اغلب شرکت کنندگان کمابیش با معیارهای بیانیه ونکوور موافق بودند. انجام مطالعات دقیقتر و ایجاد تشکلهای سردبیران و صاحبنظران می تواند در افزایش آگاهی و عملکرد سردبیران موثر باشد.

    کلیدواژگان: سردبیر، نشریات پزشکی، استاندارد انتشار
  • سعید کلانتری، ماه طلعت نفرآبادی، فریدون عزیزی صفحه 175
    سابقه و هدف

    شیوع کم کاری تیروئید و اختلالات رشد ذهنی در مناطق کمبود ید افزایش نشان می دهد. از آنجا که شیوع کم کاری تیروئید در افراد مبتلا به عقب ماندگی ذهنی در ایران مشخص نیست، این بررسی در 2003 نفر ساکنین آسایشگاه معلولین ذهنی تهران انجام شد.

    مواد و روش ها

    پس از تکمیل پرسشنامه برای هر فرد، معاینه بالینی و نمونه خون جهت اندازه گیری 4T و 3T و TSH اخذ شد. غلظت هورمونها با روش رادیوایمونواسی توسط کیتهای تجارتی اندازه گیری شد.

    یافته ها

    295 نفر (17%) دارای گواتر درجه Ib، 136 نفر (7/6%) گواتر درجه II و 16 نفر (8/0%) گواتر درجه III بودند. غلظت 4T بین g/dl 5/4-1/4 در 5/1%، 4-1/3 در 7/1%، 3-1/2 در 6/0% و کمتر از 1/2 در 1/0% معلولین ذهنی دیده شد. 53 نفر (65/2%) دارای TSH بیش از mU/I 5بودند که اکثریت (15/2%) آنها TSH بین 5 تا 10 داشتند. در 10 نفر TSH بیشتر از mU/I10 بود و سه نفر نیز با تشخیص قبلی کم کاری تیروئید لووتیروکسین مصرف می کردند. در کل شیوع افزایش TSH بالاتر از mU/I5، 79/2% و افزایش TSH بالاتر از mU/I10، 64/0% بود. 76 نفر (8/3%) از معلولین مبتلا به مونگولیسم بودند که 7 نفر (9/7%) آنها کم کاری تیروئید داشتند.

    نتیجه گیری و توصیه ها: 

    این بررسی شیوع نسبتا بالای کم کاری تیروئید در معلولین ذهنی را نشان می دهد. علاوه بر کنترل اختلالات ناشی از کمبود ید، غربالگری کم کاری تیروئید برای کاهش معلولین ذهنی ضروری است.

    کلیدواژگان: عقب افتادگی ذهنی، کم کاری تیروئید
  • عصمت نوحی، فریدون عزیزی، فرخ سهیل ارشدی، علی اکبر حق دوست صفحه 179
    سابقه و هدف

    در راستای ارتقاء آموزش پزشکی و استفاده موفقیت آمیز از روش آموزش بر مبنای مسئله ایجاد آمادگی مطالعه مستقل (شناختی و عاطفی) بر روی یادگیری بر مبنای حل مسئله (PBL) در کارآموزان پزشکی، هدف این مطالعه بوده است.

    مواد و روش ها

    یک مطالعه تجربی روی 50 نفر از کارآموزان پزشکی انجام شد. دو گروه مساوی (25=n) مورد و شاهد به صورت تصادفی در نظر گرفته شد و آمادگی در گروه مورد از طریق آموزش ایجاد گردید. میزان آمادگی شناختی و عاطفی دانشجویان از طریق پرسشنامه و میزان یادگیری آنها از طریق آزمون پایانی تعیین گردید. اطلاعات با استفاده از آزمونهای پارامتریک (آزمون t زوج، آزمون t و آنالیز واریانس یکراهه) و آزمون نهایی غیرپارامتریک (2x، فیشر، من ویتنی و ویل کاکسون) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن بود که دانشجویان از نظر آمادگی شناختی در سطح ضعیف و از نظر آمادگی عاطفی در سطح نسبتا بالایی قرار داشتند. از نظر آمادگی بین گروه مورد و شاهد تفاوت وجود نداشت. بین نمرات”دانش“و”تمایل“دانشجویان گروه مورد قبل و بعد از آموزش رابطه معنی دار آماری مشاهده گردید، به ترتیب (p<0/05) و (p<0/001). همچنین بین گروه مورد و شاهد از نظر میزان یادگیری تفاوت معنی داری وجود داشت. (p<0/001).

    نتیجه گیری و توصیه ها: 

    مطالعه مستقل از ارکان اصلی آموزش بر مبنای حل مسئله است. از آنجا که دانشجویان گروه مورد بطور معنی دار توفیق بیشتری در امر یادگیری بدست آوردند. لذا ایجاد آمادگی در دانشجویان ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: آمادگی شناختی و عاطفی، مطالعه مستقل، یادگیری بر مبنای حل مساله
  • سید حسین فخرایی صفحه 183

    سندرم دیسترس تنفسی که در گذشته بیماری پرده هیالن (HMD) نامیده می شد از علل مهم مرگ و میر نوزادان نارس می باشد. در این مقاله علاوه بر مروری بر تاریخچه بیماری، پاتوفیزیولوژی، تظاهرات بالینی، بررسی های آزمایشگاهی، یافته های رادیولوژیک و تشخیص افتراقی این بیماری شرح داده شده است. همچنین پیشرفتهایی که در دهه های اخیر در درمان این بیماری با استفاده از روش های نوین تهویه مکانیکی و نیز مصرف سورفاکتانت به عمل آمده است، ذکر گردیده است. راه های پیشگیری از بیماری و نیز نگرشهای اینده در درمان این بیماری مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: سندرم دیسترس تنفسی، نوزادان، سورفاکتانت
|
  • Myotonia chondrodystrophia first case of Loghman Hakim hospital
    A. Behvad, M. Lesani, H .Golkari, A. Fallah Page 11

    Myotonia chondrodystrophia, which is easier to diagnose than describe, is a rare congenital disorder inherited as an autosomal recessive. Myotonia is accompanied by chondrodystrophia and epiphyseal dysplasia. Affected individuals are presenting with growth retardation, pectus carinatum, sadly appearance of face, blepharophimosis, ear and dental abnormalities, puckered lips, and hypertrophic muscles. Articular contractures especially in elbow are existing and patients had problems in gait. EMG changes are usually used to differentiate it from congenital myotonia. Immune deficiency disorders are not noted and its etiology is still remained unknown. Therapeutic affaires are of less importance. Case report: we have presented an 8-year old boy referring due to facial deformity. His parents have stated that he had facial deformity and problems in gait since 6 years ago. His problem had progressive course. He had problems in sitting, standing up, and going up stairs, but he had never fallen down. His past medical history has revealed nothing. Now, he is studying in primary school and is a good student, too. His parents were not relevant. He is the second child and the other two children are normal. He has the following indices: Body weight: 21kg, height: 116cm, head circumference: 52 cm, chest: 80cm, BP: 100/60 mmHg, T:37.1 °c.

    Keywords: Myotonia chondrodystrophia, Children
  • A rare case of Couvade syndrome
    H. Zarabi, SM. Khalkltali Page 12

    Couvade syndrome is a phenomenon that an expectant father waiting for childbirth experiences during his wife's pregnancy or postpartum periods in the form of somatic or psychological complaints. In rare cases, this syndrome may lead to the psychotic dimensions. In the present report, we have introduced a patient who had severe depression with psychotic feature, fallowing his wife's being hospitalized for childbirth. The content of his delusions was related to the childbirth and his wife's pregnancy. As regards to the occurrence of a psychotic depression syndrome, our diagnosis was psychotic couvades syndrome. Its very rare occurrence was the reason of presentation. Being admitted in the hospital, the patient was given haloperidol and amitiptyline. Then he was discharged after a successful recovery. Although this syndrome is very rare, more attention should be paid to the family mental health with much more emphasis on every member of family during the mother's pregnancy or postpartum periods.

    Keywords: Convade syndrome, mental health
  • F .Okhovvatian, SM. Hosseini khameneh, G. Torkaman, AR .Sarmadi Page 127
    Background

    Spinal cord injuries are among the most common problems originated in human societies. In our country this problem takes into account more seriously when considering the devotees of 8-year imposed war.

    Materials and methods

    After filling the questionnaire and receiving necessary educations, paraplegic patients walked on a course like "figure of 8" with preferred speed for 5 minutes. Heart rate, blood pressure, and RPE were measured. Tests were achieved in three stages, each time with a different crutch. Axillary crutch, elbow crutch, and walker were used randomly. Energy cost was assessed using two novel indices PCI (Physiological Cost Index) and RPE.

    Results

    10 paraplegic patients with mean age of 34±4.99 yrs, height of 167cm, and weight of 64.6kg had entered this study. All of them had spinal cord injuries, averagely occurred for 3.8±3.3yrs. Mean of PCI was measured 1.94, 1.58, and 1.65 beats/min for axillary crutch, elbow crutch, and walker, respectively. Mean of walking speed was higher with elbow crutch. Regarding the RPE, results have revealed that when patient has little balance, walker is the preferred device but in case of good balancing then elbow crutch is the device of choice. Patients with complete spinal cord injuries have shown lower PCI comparing with those who had incomplete injuries. This was proved in other studies, too. Meanwhile, walking speed in patients with complete injuries was 1.4 times as likely as those who had incomplete injuries.

    Conclusion

    Using crutches and exercising could lead to higher cardiovascular readiness that would be accompanied by lower PCI. Employing walking-aid devices in rehabilitation centers seeks more attention.

    Keywords: PCI, RPE, paraplegic, energy expenditure, heart rate
  • AA. Zeinaloo, M .Asadpoor Piranfar Page 137
    Background

    The present study was conducted with the aim of determining the prevalence of rheumatic heart disease (RHD) in individuals aged 6-20 yrs in Iran and comparing it with other countries. Primary and secondary prophylaxis could be a safe, cheap, and confident program for reducing the incidence of rheumatic fever (RF) and recurrence of RHD. RF and RHD are the most common cause of acquired heart disease in children and young adults of developing societies. Meanwhile, RHD is a serious long-term sequel of ARF and one of the leading causes of morbidity and mortality in adolescents and young adults.

    Materials and methods

    320000 students, aged 6-20 yrs, had entered this descriptive-cross sectional study in Zanjan province since 1991 till 1993.

    Results

    Mean age of the studied units was 11±6 yrs and M/F ratio was 3/2. Prevalence of RHD was revealed to be 0.36 per 1000.

    Conclusion

    Young age of individuals taking part in this study or satisfactory coverage of primary health cares in the above mentioned area could be some of the reasons for the low prevalence rate.

    Keywords: RHD, Prevalence, RF, prophylaxis, childhood, adolescence
  • AR. Salek Moghaddam, SK. Soltani Arabshahi, A. Yasami, S .Tabatabaie Page 143
    Background

    Early diagnosis of systemic fungeal infections like Aspergilosis is a main problem in patients, especially with malignancy, pulmonary TB, Asthma, and COPD. In this study pulmonary tuberculosis and chronic obstructive pulmonary disease are studied as the predisposing disorders for aspergilosis, and this was because of the high prevalence of these two disorders in Iran and high mortality in association with aspergilosis. 

    Materials and methods

    Indirect hemagglutination assay (IHA) was used for measuring the antibody titers against aspergillus fumigatus,mainly of IgM type. Sheep red blood cells coated with aspergillus fumigatus antigens were used as the antigen suspension, for detection of the agglutination in titers between 1:10 to 1:1280. 58 patients, including 32 with TB and 26 with COPD had entered this study. For each patient in the case group, a person was matched as the control group.Obtained sera were kept frozen until the time for examinating all of them.

    Results

    Test results for the TB group were so: 34% 1:1, 15.5% 1:10, 22% 1:20, 9% 1:40, 9% 1:80, and 9% 1:160. For the COPD group these results were achieved 38.5% 1:1, 27% 1:10, 4% 1:20, 19% 1:40, 7% 1:80, and 4% 1:160. From each control group one person had showed titer of 1:20, who had undergone further studies considering the probable previously aspergilosis. According to the kit instruction and by evaluation of cut off point, the positive titer was considred 1:20 or more. So, 50% of the patients with TB and 34% of the patients with COPD were considered positive.

    Conclusion

    Acquired deficiency in immune system among patients with TB was known responsible for special distribution of positive test titers, and IHA is proposed as a sensitive method,as well as cheap and easy, to be used in epidemiologic studies.

    Keywords: Humoral immunity, Aspergillus fumigatus, TB, COPD
  • MH. Soltanzudeh Page 149
    Background

    Bacterial endocarditis is a mysterious and dangerous disease in pediatrics. Even with aggressive antibiotic therapy 20-25% and in more serious cases 50-60% mortality rate has been reported.For this reason, this study was designed to evaluate the predisposing factors and conditions influencing the occurrence and the prognosis of this disease.

    Materials and methods

     This study of existing data type was performed on 40 patients aged under 14 years, who had definite diagnosis of bacterial endocarditis hospitalized in Medical Centers of Shahid Beheshti University of Medical Sciences since 1990 till 1995.

    Results

     60% of the cases were females.Congenital Heart Disease were the most common predisposing factor with prevalence of 60%, where VSD was by far the most common congenital disease predisposing to bacterial endocarditis with the prevalence of 66.6%. Blood culture was positive in 27.5% of the cases with the most common pathogens being Staphylococcus Aureus (36.5%) and Streptococcus Viridance (27.2%). ESR rate of above 20 was observed in 77.5%, Leukocyte count of above 10,000 was reported in 67.5% and CRP was positive in 55% of the cases. The most common" manifested symptoms were fever (97.5%) and heart murmurs 87.5%.

    Conclusion

     Due to the relative high incidence of congenital heart diseases and their  predisposition to bacterial endocarditic, more attention should be paid to the prevention of  disease.

    Keywords: Endocarditis, Congenital Heart Disease, Rheumatic Heart Disease
  • N .Saadati, F. Azizi Page 153

    "Tehran prospective survey of lipid and sugar" is the first biggest epidemiologic study in Iran, conducted with the aim of determining the etiologic factors of cardiovascular disease in Tehran urban residents. This study, covering a vast majority of the population, was begun with society recognition and just like other prospective studies has paid more attention to social relations. Familiarizing the society with research objectives and encouraging them to active participation were among the most determining factors observed exactly in this survey. This was entrusted to the "group of social relations", composed of social workers and health assistants of East Health Services System. They have face to face communication with the studied society and have covered about 17000 cases within the first two years in Tehran 13th District. Despite being aware of weak points of therapeutic and health services and also employing previous experiments, we have faced numerous unpredictable problems. However, resolving these problems has brought us valuable experiences, steering us towards facilitated next steps. In this study we have taking advantage of voluntary "health assistants" and 3 Health Services Centers supervised by Shahid Beheshti University of Medical Sciences. Removing opposing tendencies towards public health services, spending adequate time for explaining and conducting the research, achieving strategies for cultural beliefs' concurrence, and finding ways of population excitement for participation were other activities performed in our study.

    Keywords: Social relation, prospective study
  • NM. Shah Mohammadi, A. Noori Page 163
    Background

     Complete Heart Block (CHB) is one of the most important cardiac event emergencies.The present study was achieved to evaluate the variable types of CHB, associated with congenital heart disease, predominantly clinical manifestation, complication, treatment, outcome and mortality rate.

    Materials and methods

    In a retrospective overview, 54 children with CHB admitted in Rajaie Heart Hospital were studied between 1979-1981 and 1991-1999. Data were collected by multiple-purpose questionnaires and then analyzed with descriptive statistic methods.

    Results

     Congenital, acquired- post surgical and non surgically CHB had been reported at about 63%, 26% and 11% of the cases, respectively. Meanwhile, acquired post surgical and congenital CHB were associated with congenital heart disease at 100% and 25% of cases respectively. Syncope and ECG findings were the most common manifested symptoms in congenital and acquired CHB. However, pacemaker malfunction and mortality rate were reported in 13% and 13% of the cases, respectively.

    Conclusion

     Since CHB is a cardiac emergency and the most common cause of death in newborn is CHB, primary cares and immediate pacemaker implantation seems to be vital.

    Keywords: CHB, Congtital Heart Disease, Children
  • F. Azizi, A. Etemadi, F. Raies zadeh, F .Alaoddinni Page 167
    Background

     Medical journal editors have impressible role in the publishing process. In the present study we have surveyed the attitudes and knowledge of Iranian medical journal editors towards standards of published medical research.

    Materials and methods

     51 editors of registered journals were invited, where 27 have taken part. A self-directed questionnaire according to the Vancouver group guidelines was distributed. It was composed of 28 questions in the form of 9 groups, including peer review, conflicts of interest, authorship, scientific fraud, duplicate publication, mass media, advertising, competing manuscripts based on the same study, internet. Then, editors' knowledge of Vancouver group guidelines was measured through (- 44) to (+ 44).

    Results

     23 editors and 4 executive managers with mean age of 47.3 ± 8.7 yrs had entered. More than half of them had Ph.D. degree and most of the journals have taking advantage of peer review systems, usually 2-3 peers. Articles were approved by the majority of the peers in 92.6% of the cases, however, 52% of the journals have employed statistical peer review. Most of the editors have believed that writing the primary manuscript and designing the method of study are the principles of authorship, even though, most of them have considered these according to the Vancouver group guidelines. 7(25.9%) journals had no advertising. 12 journals have been presenting in Internet, where, 81.5% of the editors asserted the benefits of having Internet sites for journals. Mean of knowledge score was 6.5 ± 7.5. where. 33.3% had score of 0, 44.4% and 22.2% had moderate and good scores, respectively.

    Conclusion

     Results have revealed the importance of peer review process, but the editors' policies should be more clarified. Editors were more or less agreed with the Vancouver group guidelines. Other studies could be helpful in promoting editors' attitude and practice.

    Keywords: Editor, Medical journal, Standard of publish
  • S .Kalantari, M .Napharabadi, F .Azizi Page 175
    Background

    Hypothyroidism and associated mental disorders are prevalent in iodine deficient regions. Since the prevalence of hypothyroidism is unknown in mentally retarded patients in Iran the present study was carried out over 2003 patients hospitalized in Tehran institutes.

    Materials and methods

    Following the physical examination and filling the questionnaire, blood samples were obtained for measuring T4, T3, and TSH. Radioimmunoassay technique was used for this purpose.

    Results

    Among 2003 candidates, 295(17%) had goiter of grade lb, whereas grade II and grade III goiter were reported in 136(6.7%) and 16(0.8%) of the cases, respectively. T4 level was reported as below: 4.1- 4.5 ug/dl in 1.5%, 3.1- 4 in 1.7%, 2.1- 3 in 0.6%, and below 2.1u.g/dl in 0.1% of the mentally retarded patients. 53(2.65%) had TSH level of more than 5mU/l, where most of them (2.15%) had TSH level of 5-10 mU/1. TSH>10mU/l was recorded in 10 cases. 3 patients were received levothyroxine due to previously diagnosed hypothyroidism. 76(3.8%) cases were found to have mongolism, where 7(7.9%) of them had hypothyroidism.

    Conclusion

    Results have revealed the relatively high prevalence of hypothyroidism in mentally retarded patients. Controlling iodine deficiency disorders as well as screening hypothyroidism seems to be necessary for eliminating mental disorders.

    Keywords: Mental disorders, Hypothyroidism
  • E. Noohi, F .Azizi, F.Soheil Arshadi, AA. Hugh Doost Page 179
    Background

     Along with the development of medical education and to achieve successful use of problem-based learning (PBL) practical policies and readiness are necessary. The present study was carried out over the general practice trainees with the aim of determining the effect of readiness (cognitive and affective) for self-directed learning (SDL) on PBL.

    Materials and methods

     50 general practice trainees had entered this experimental study, where they have been randomly distributed in two groups of case and control. Students in the case group were received related education. Cognitive and affective readiness were assessed by questionnaire. Data were analyzed by parametric (paired t-test, t-test...) and non-parametric (chi-square, Mann-Whitney U-test, Wilcoxon...) tests.

    Results

     Results have revealed low cognitive but nearly high affective readiness, however, non-significant difference was reported between the groups according to the level of readiness. There was significant difference between the score of "knowledge" and "tendency", before and after the education in the case group (p<0.05 and p<0.01, respectively. Meanwhile, significant difference was found between the groups considering the score of learning. (p<0.001)

    Conclusion

     SDL is one of the basic principles of PBL. Bringing readiness for SDL before introducing PBL is highly recommended.

    Keywords: Cognitive, affective readiness, SDL, PBL
  • SH .Fakliraie Page 183

    Respiratory Distress Syndrome, which was previously known as Hyaline Membrane Disease (HMD), is among the most common cause of immature neonatal death. The present study has discussed the disease history, pathophysiology, clinical manifestations, laboratory findings, radiologic findings, and differential diagnosis. Meanwhile, recent progresses achieved in the field of treatment using surfactant or modern techniques of mechanical ventilation were mentioned. Prevention and future perception were also discussed.

    Keywords: Respiratory Distress Syndrome, Neonatal